skip to Main Content

Welke mogelijkheid biedt echografie voor de fysiotherapeut?

Echografie is voornamelijk bekend van onderzoek bij zwangerschap en bij bijvoorbeeld buik- of hartklachten. Echografische beeldvorming is ook voor de fysiotherapeut een zeer bruikbare methode om botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden te bestuderen. Echografie geeft een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen. De mate van weefselherstel tijdens de revalidatie kan worden bewaakt.

Hoe wordt een echo gemaakt?

Afhankelijk van het te onderzoeken gebied neemt u plaats op een stoel of op de behandelbank. Een transparante gel wordt tussen de transducer en uw lichaam toegepast om een goed contact te verkrijgen en luchtbellen tussen transducer en huid te verdrijven. De onderzoeker ‘scant’ het gebied en bestudeert de weergave op de monitor. Het onderzoek is relatief snel en u voelt er niets van.

 Wanneer wordt er een echo gemaakt?

Echografie passen wij toe bij het onderzoek naar aandoeningen van spieren, pezen, slijmbeursen, gewrichtsbanden, kraakbeen, menisci, kapsels en soms botten.

 Wordt het maken van een echo vergoed?

Er is nog geen vergoedingsregeling voor echografie in de fysiotherapie. Als het onderzoek geschiedt tijdens een behandelepisode, wordt het onderzoek als consult gedeclareerd en vergoed door uw verzekering. Als u op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, wordt dit als een consult bij u gedeclareerd.